Slovenske sladice

Podkategorije

  • AJDNEK Open or Close

    ajdnekSočna in okusna pogača iz ajdovega testa in več plasti nadevov iz mletih orehov, medu in cimeta.

  • AJDOV KRAPEC Open or Close

    Jed, imenovana narečno tudi ・・kropec・・, katere oblika okrogle pogaajdov krapecče ne izraža njenega poimenovanja. Ta okusna pogača je izdelana iz tankega sloja ajdovega testa, obloženega s skuto in kislo smetano.

  • BIZELJSKA MLINČEVKA Open or Close

    bizeljska mlincevkaBogata in sočna pogača, ki je med plastmi mlincev nadevana s skutnim nadevom.

  • BLEJSKA KREMŠNITA Open or Close

    blejska kremsnitaKremna rezina iz listnatega testa, polnjena z vaniljevo kremo in sladko smetano, je nastala po drugi svetovni vojni in je glavna blejska kulinarična posebnos.

  • BOVŠKI KRAFI Open or Close

    bovski krafiKuhani žepki ali krapci z nadevom iz suhih hrušk, jabolčne čežane, rozin, orehov in začimb.

  • BULJE Open or Close

    buljaBulja ali bulje so cmoki iz koruzne moke, sladkorja, rozin, cimeta in masla, lahko pa tudi testeni žepki ali krapci z navedenim nadevom. Seveda pa jih delajo tudi z drugimi nadevi.

  • DRAŽGOŠKI KRUHEK Open or Close

    drazgoski kruhekRočno oblikovani fi guralni in ornamentirani medenjaki iz gostega medenega testa in začimbami so tradicionalna darila, danes pa jih pečejo za spominkarsko ponudbo.

  • Druge sladice Open or Close
    • SOLČAVSKI KRAPI
    • PUTERTOHI
    • LJUBENSKI MLINCI
    • PIŠURN
  • Drugo Open or Close
    • KRANJSKI ŠTRUKELJ
    • ŠKOFJELOŠKI MALI KRUHEK
  • GORIŠKA GUBANCA Open or Close

    goriska gubancaZnačilna praznična sladica mediteranskega dela Slovenije. Ime je povezano z gubami (plastmi) testa, ki razmejujejo nadeve. Gubanca tudi nima v sredini luknje, tako značilne za njeno razvojno mlajšo ・・sorodnico ・・ potico.

  • HALOŠKA GIBANICA ALI GOBONCA Open or Close

    haloska gibanicaV paleti neštetih gibanic severovzhodne in vzhodne Slovenije je haloška slana ali sladka pogača iz kvašenega testa, obložena s skuto, rumenjaki in kislo smetano. Odlično se ujema z odličnimi haloškimi belimi vini.

  • HUBANCA Open or Close

    hubancaPolžasto zavita potica z nadevom iz orehov in rozin.

  • Janška vezivka (osladkan kruh) Open or Close

    janezka vezivkaPraznična pogača oz. vrsta prazničnega kruha iz vaške ljubljanske okolice, ki so jo pripravljali posameznikom, kadar so praznovali svoje godove in tudi za druge praznične priložnosti.

  • KIPJENA GIBANCA ALI KVASENICA Open or Close

    kipljena gibanicaKot pove ime, je to slana ali sladka pogača iz kvašenega testa, obložena s skuto in kislo smetano. Najprimernejša za uživanje je takoj po peki.

  • KOBARIŠKI ŠTRUKLJI Open or Close

    kobariski strukljiPosebna vrsta kuhanih in zabeljenih štrukeljcev ali krapcev z nadevom iz orehov, rozin in začimb, ki jih pripravljajo v Kobaridu in okolici.

  • KOZJANSKA KRUHOVA POTICA Open or Close

    kozjanska kruhova poticaPosebna vrsta potice, ki jo naredijo tako, da v mleku namočene plasti kruha premažejo s pregreto smetano ali škrlupcem, celoto pa zavijejo v listnato testo in spečejo v pekaču.

  • KOZJANSKA MLINČEVKA Open or Close

    kozjanska mlincevkaIzredno sočna in izdatna pogača, ki je zložena iz več plasti orehovega in jajčnega nadeva. Gre za izrazito praznično jed, ki se lahko postavi ob bok najboljšim tortam.

  • KRUH KRIŽNIK Open or Close

    kruh kriznikVrsta prazničnega velikonočnega kruha iz zahodnih Brd iz boljšega testa za potico in z dodatkom v žganju ali vinu namočenih suhih fi g, lešnikov, medu in cimeta. Ime je dobil po zarezanem križu na vrhu hlebca.

  • KVOČEVI NUDLNI Open or Close

    kvocevi nudeljniVrsta testenih krapcev ali žlinkrofov z nadevom iz mletih suhih hrušk. Izdelujejo jih tudi z drugimi nadevi.

  • Ljubljanske skutne palačinke Open or Close

    skutine palacinkePriljubljenost kakovostne skute na ljubljanskem trgu je botrovala tem palačinkam, ki jih pripravljajo z dodatkom svežega pehtrana.

  • Ljubljanski štrukelj Open or Close

    ljubljanski strukeljSladica z marmelado, katere recept pod tem imenom izvira iz najbolj popularne slovenske kuharske knjige Felicite Kalinšek, ki je od konca 19. stoletja do danes dosegla že nešteto ponatisov.

  • LUŠTRKAJCA Open or Close

    lustrkajcaPomladno poletna potica z luštrekovim nadevom.

  • PAJTIČKE Open or Close

    pajtickeNa rezine narezane in zabeljene potičke iz kvašenega testa, nadevanega z mletimi orehi in čebulo.

  • PINCA Open or Close

    pincaPinca je tipična velikonočna sladica oziroma bolje rečeno sladek kruh, ki ga marsikje radi pečejo še danes. Obstaja nekaj različic glede sestavin za pripravo pinc. Nekateri recepti vsebujejo veliko količino jajc, drugi manj. Ponekod osnovni recept popestrijo z rozinami in kandiranim sadjem.

  • POHLA ALI OGNJIŠČNA POGAČA Open or Close

    ognjicna pogacaOkrogla slana ali sladka pogača iz bele ali koruzne moke, z zavihanim robom in nadevom iz skute, kisle smetane, kumine in soli ali iz jabolk in skute, tudi iz skute in pehtrana ter sladkorja.

  • POHORSKA OMLETA Open or Close

    pohorska omletaBiskvitna omleta, nadevana z brusnicami in obložena s sladko smetano, je primer izumljanja dediščine v obdobju po koncu druge svetovne vojne.

  • POPRTNIK Open or Close

    podprtnikZelo stara vrsta obrednega kruha, ki so ga pripravljali in ga še pripravljajo ob božičnem času. Nekoč je moral biti na mizi vse tri božiče in je bil bogato okrašen s testenim okrasjem.

  • POTICE (sladke potice vseh vrst) Open or Close

    poticePodobno kot štruklji so tudi potice najbolj značilna slovenska sladica. Pripravljamo jih z več kot 80 različnimi nadevi. Potica je značilna praznična sladica iz različnih vrst testa. Med najbolj značilnimi so pehtranova, medena, orehova, makova, ocvirkova, drobnjakova, luštrekova, sirova in druge.

  • POVITNEK Open or Close

    povitnekZvitek iz vlečenega testa s skutnim, ajdovim, jajčnim, ocvirkovim ali drobnjakovim nadevom. Lahko je slana priloga k mesu ali samostojna sladica.

  • PREKMURSKA GIBANICA Open or Close

    prekmurska gibanicaVrhunska sočna in najbolj razširjena slovenska sladica iz Prekmurja, nadevana z makom, skuto, orehi in jabolki. Zaščitena je s »Priznano označbo tradicionalnega ugleda«, zato jo pod tem imenom lahko izdelujejo le ob doslednem spoštovanju originalne zaščitene recepture.

  • PRLEŠKA GIBANICA Open or Close

    prleska gibanicaEna najboljših slovenskih nizkih slanih ali sladkih pečenih pogač iz vlečenega testa, ki je položeno med 7 nadevov iz skute in kisle smetane.

  • REPNI RETAŠ Open or Close

    zepni retasEden od bolj priljubljenih zavitkov iz kvašenega ali vlečenega testa, nadevan z repo. Je značilna božična jed.

  • ŠFOJADA Open or Close

    sfojadaPotica iz listnatega testa z različnimi nadevi (npr. orehi, pinjole, rozine).

  • SIROVA ZAFRKJAČA Open or Close

    sirova zafrnjkacaPogača iz kvašenega testa s skutnim nadevom in zavihanim robom. Po slednjem je dobila tudi svoje ime.

  • Sladice Brkinov Open or Close
    • ČEŠPOVI NJOKI
    • ČEŠPOVA PITA
  • Sladice Krasa Open or Close
    • TERANOVA SUPA
    • FANCLJI IN ŠTRAUBE
    • TERANOV LIKER
    • VELIKONOČNE PLETENICE
    • BIRMANSKI KOLAČ
  • SLADKI AJDOVI KRAPI Open or Close

    ajdovi krapiČeprav je za njihovo pripravo več receptov, so najpogosteje to kuhani testeni žepki ali krapci iz ajdovega testa in z nadevom iz skute ali mleziva. Odlična samostojna zabeljena jed, poleti s solato, pozimi pa z dušenim kislim zeljem ali repo.

  • TRENTA Open or Close

    trentaPogača, iz ostanka testa za peko značilnega koroškega rženega kruha, premazana s smetano ter potresena s soljo in kumino. Ime je dobila po glagolu potrentati, kar v koroškem narečju pomeni razvleči testo (na loparju).

  • TRENTARSKE KLOCE ALI KRAFNI Open or Close

    krafneŠtruklji iz vlečenega testa z nadevom iz suhih hrušk in koruzne moke ter zabeljeni z maslom.

  • TRJAK ALI TERJAK Open or Close

    trjakGost ekstrakt iz bezgovih jagod, ki nastane po dvodnevnem kuhanju soka bezgovih jagod in se uporablja za pripravo zdravilnega čaja.

  • TROJANSKI KROFI Open or Close

    trojanski krofiSodobna gostilna Konšek na Trojanah razvija svojo gostinsko ponudbo tudi na kulinarični dediščini ocvrtih krofov, ki so kot ・・trojanski・・ ena od uveljavljenih blagovnih znamk.

  • VIPAVSKI ŠTRUKLJI Open or Close

    vipavski strukljiV prtu kuhani štruklji iz kvašenega testa, z nadevom iz orehov, skute, rozin in sladkorja.

  • ŽELŠEVKA Open or Close

    zelsevkaSlana pomladno poletna potica z nadevom iz drobnjaka.

  • ŽEMELJNA POTICA Open or Close

    zelejna poticaPravzaprav pogača, zloženka iz rezin narezanih žemelj, prelitih s pregreto smetano ali škrlupcem. Ovoj pogače predstavlja kvašeno testo, ki ga pred zlaganjem plasti položijo v okrogel pekač.