Sladki recepti

  • Domači piškoti Open or Close

    Sestavine

    100 dag bele moke, 50 dag sladkorja, vanilijev sladkor, 8 jajc, ščepec soli, dva pecilna praška, dve kisli smetani, ter mleti sladkor za posip.

    Postopek priprave

    V večji posodi zmešamo sestavine in pustimo počivati od pol do tri četrt ure. Nato testo na pomokani mizi razvaljamo in z rezilom ali modelčki oblikujemo piškote in v pečici ogreti na 180*C pečemo četrt ure. Ko so pečeni jih posujemo z mletim sladkorjem.

  • Figov hlebček Open or Close

    Sestavine

    ½ kg suhih fig, 259 g rozin, po želji malo ruma in lovorove liste

    Postopek priprave

    Suhe fige sesekljamo in damo v skledo. Dodamo rozine, ki smo jih prej namočili v topli vodi z rumom. Vse dobro zmešamo in pregnetemo. Na lesen krožnik zložimo lovorove liste, nanje položimo figovo maso, ki smo jo oblikovali v obliko hlebčka ter prekrijemo z lovorovimi listi. Tako pripravljen figov hlebček sušimo na soncu najmanj teden dni, nato shranimo in režemo po želji.

    Figov hlebček (ali kroglice) pripravimo jeseni, brž po trgatvi, ko smo si prihranili nekaj mošta. Fige, ki smo jih razpolovljene skrbno posušili na soncu, zmeljemo in pregnetemo z moštom, najbolje iz belega grozdja. Po okusu dodamo še malo grobo zmletih mandljev. Oblikujemo v hlebček (ali kroglice), ki je odlična sladica, tudi ob velikih praznikih. Dobro in dolgo vzdržijo v hladilniku.

  • Figova marmelada Open or Close

    Sestavine

    5kg zrelih fig, 1kg sladkorja, malo vode

    Postopek priprave

    Na ognju v večji posodi raztopimo sladkor z malo vode, da se malo zgosti, dodamo oprane in razpolovljene fige. Na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhamo približno 8ur, da dobimo primerno gosto kašo oz marmelado. Marmelado pripravljamo iz zrelih fig, ki smo jih nabrali isti dan. Na podoben način pripravimo tudi marmelado iz izkoščičenih češenj, sliv, marelic ali breskev.

  • Figove balce Open or Close

    Sestavine

    500g suhih fig, 100g mletega sladkorja, 50g rozin, 50g zmletih orehov ali mandeljnov, 3 do 4 žlice tropinovca ali ruma, limonin sok, po želji nekaj žlic čokolade v prahu in sladkor za povaljanje.

    Postopek priprave

    Suhe fige narežemo na drobno in zmeljemo. Dodamo mlet sladkor, orehe, tropinovec ali rum, limoni sok in čokolado v prahu. Vse dobro premešamo oziroma zgnetemo in oblikujemo kroglice, ki ji povaljamo v sladkorju.

  • Figove kroglice Open or Close

    Sestavine

    500 g suhih fig, 100 g mletega sladkorja, 50 g rozin, 50 g zmletih orehov (ali mandljev), 4 žlice tropinovca, limonin sok, nekaj žlic čokolade v prahu (po želji) in sladkor za povaljanje.

    Potrebujemo

    Suhe fige narežemo zelo na drobno, dodamo mlet sladkor, mlete orehe, tropinovec (ali rum), limonin sok in po želji čokolado v prahu (ali naribano). Vse to dobro zgnetemo, oblikujemo kroglice in jih povaljamo v mletem sladkorju.

  • Fritole (kvašene) Open or Close

    Sestavine

    500g bele moke, 30g pivskega kvasa, ¾ l mleka, 2 jajci, 40g sladkorja, 50g rozin, 1dl ruma ali domačega tropinovca, naribana limonina lupina, po želji ščepec cimeta, olje za cvrenje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V skodelico damo zdrobljen kvas, malo mlačnega mleka in sladkorja ter pustimo na toplem, dokler ne vzhaja. V posodi zamešamo jajca, sladkor, naribano limonino lupino, cimet, kvas in vse dobro zmešamo. Dodamo moko, mleko in mešamo približno pol ure da dobimo gosto maso. Dodamo še namočene rozine, tropinovec ali rum in dobro zmešamo. V ponvi segrejemo olje in z mokro žlico zajemamo maso in jo spuščamo v olje. Cvremo jih na zmernem ognju, dokler ne porjavijo. Ko se ohladijo jih potresemo s mletim sladkorjem.

  • Fritole (na star način) Open or Close

    Sestavine

    Ker gre za star recept, količine niso navedene, zato jih poskusite pripraviti po občutku.

    Bela moka, voda, ščepec soli, sladkor, narezana jabolka, narezane suhe fige, rozine, muškatni orešček, cimet, oljčno olje za cvrenje, sladkor za posipanje

    Postopek priprave

    V slan krop vmešamo moko in skuhamo primerno gosto maso, da postane neke vrste belo polente, dodamo narezana jabolka, narezane suhe fige, rozine ter sladkor, muškatni orešek in cimet. Vse premešamo in pustimo da se ohladi. Ocvremo jih v ponvi na vročem oljčnem olju in potresemo s sladkorjem.

  • Fritole (nekvašene) Open or Close

    Sestavine

    500g bele moke, 50g sladkorja, ščepec soli, malo vode, 4 rumenjaki, 3 beljaki, 30g rozin namočenih v rumu, 2 žlici tropinovca, olje za cvrenje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V večji posodi zmešamo moko in vodo. Nato vmešamo rumenjake, drugega za drugim, ščepec soli, naribano limonino lupino in sladkor. Mešamo približno 20min, dodamo tropinovec ali rum, stepene beljake, rozine in vse dobro premešamo. Ocvremo in potresemo s sladkorjem.

  • Hroštole (krhke) Open or Close

    Sestavine

    ½ kg bele moke, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor, ½ dl olja, ščepec soli, kozarček domačega žganja, olje za cvrtje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V večjo posodo damo belo moko, na sredi naredimo luknjo ter vanjo damo: sladkor, vanilin sladkor, olje, sol in žganje ter zmešamo in umesimo testo. Ko je testo dobro umešeno, ga razdelimo na štiri kepe in z valjarjem na tanko razvaljamo. Nato testo razrežemo na trakove ter oblikujemo hroštule (na vozel, pentljo, zvite...). Ocvremo jih na vročem olju. Ko porumenijo, jih vzamemo iz ponve, položimo v večjo skledo in posipamo z mletim sladkorjem.

  • Hroštole (z rumom) Open or Close

    Sestavine

    250g bele moke, 2 jajci, ščepec soli, 30 g masla, limonino lupino, kozarček ruma, sol, olje za cvrtje in sladkor za posipanje.

    Potrebujemo

    V posodo stresemo moko, dodamo jajci, sol, sladkor in zmehčano maslo. Dodamo še rum in naribano limonino lupino. Vse skupaj dobro zgnetemo da nastane gladko testo ter pokrijemo in pustimo da počiva vsaj eno uro.
    Nato testo razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike, po sredini pa zarežemo še nekaj črt. Polagamo jih v vroče olje. Ko so ocvrte jih odcedimo na papirnatih brisačah in posipamo s sladkorjem v prahu.

  • Hroštole z oljčnim oljem Open or Close

    Sestavine

    500 g bele moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl oljčnega olja, kozarček tropinovca ali ruma (0,3 dl), ščepec soli, naribana limonina lupina, olje za cvrtje in mlet sladkor za posipavanje.

    Postopek priprave

    Oljčno olje, sladkor, tropinovec ali rum, ščepec soli in naribano limonino lupino zmešamo in dodamo moki. Zamesimo testo, ki ga razdelimo na več delov in vsakega razvaljamo ter zrežemo na trakove, ki jih potem zvijemo ali oblikujemo po želji. Cvremo v precejšnji količini vročega olja, dokler ne porumenijo. Nato jih vzamemo iz ponve, še tople potresemo z mletim sladkorjem in ponudimo.

  • Hroštole z žganjem Open or Close

    Sestavine

    200 g bele moke, 3 rumenjake, ščepec soli, 2 žlici mleka, 1 žlico sladkorja, vanilin sladkor, kozarček domačega žganja (tropinovca), olje za cvrtje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V belo moko vmešamo s soljo stepene rumenjake, dolijemo mleko, žganje ter sladkor ter vse dobro zgnetemo, da dobimo primerno gosto zmes. Pokrijemo in pustimo stati pol ure. Nato testo razvaljamo, zrežemo na trake, jih poljubno oblikujemo, ocvremo v vročem olju in še tople posipamo z mletim sladkorjem.

  • Hruške kuhane v vinu Open or Close

    Sestavine

    Hruške, malo sladkorja in malvazijo.

    Postopek priprave

    Hruške operemo in cele ali narezane kuhamo v belem vinu (malvaziji), ki smo ga posladkali. Ko so kuhane, jih položimo na krožnik, ohladimo in čeznje polijemo malo vina v katerem so se kuhale.

    Op.p.: Odlične so tudi prelite z raztopljeno čokolado.

  • Kuhana krema Open or Close

    Sestavine

    50 g bele moke, 50 g sladkorja, vanilin sladkor, ščepec soli, 3 jajca, ½ l mleka in naribano limonino lupino.

    Postopek priprave

    V loncu stepemo rumenjake s ščepcem soli in sladkorjem. Počasi dodajamo moko in mešamo, da dobimo primerno gosto maso. Nato počasi dolivamo mleko in mešamo, da se ne naredijo grudice. Dodamo vanilin sladkor, naribano limono in na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo pr. deset minut. Na koncu vmešamo še stepene beljake in hitro mešamo, da zakrknejo in krema postane rahlejša.

  • Kvašeni piškoti Open or Close

    Sestavine

    300g bele moke, 3 jajca, 200g sladkorja, ščepec soli, 4 žlice oljčnega olja, 8 žlic mleka, naribana limonina lupina in zavitek suhega kvasa

    Postopek priprave

    V posodi vmešamo moko, sladkor in olje. Dodamo ostale sestavine, zamesimo testo in ga pustimo malo na toplem da vzhaja. Nato ga premesimo, razvaljamo in izrežemo različne oblike. Na pomaščenem pekaču pečemo pri srednji temperaturi ¾ ure.

  • Mandljevi (orehovi) piškoti Open or Close

    Sestavine

    ½ kg bele moke, ½ kg sladkorja, 130 g mletih mandeljnov ali orehov, 6 jajc, ščepec soli in naribano limono.

    Postopek priprave

    V posodi zmešamo rumenjake s ščepcem soli in sladkor. Nato dodamo moko in zmlete mandeljne ali orehe in v sneg stepene beljake. Vse dobro zmešamo in zamesimo primerno gosto testo. Z žlico ga polagamo na pomaščen pekač ter na zmernem ognju oziroma temperaturi pečemo pol ure.

  • Masleni piškoti Open or Close

    Sestavine

    180 g bele moke, 140 g masla, 70 g sladkorja, 2 rumenjaka, naribano limono, vanilin sladkor in ščepec soli.

    Postopek priprave

    Vse sestavine dobro umešamo, da dobimo primerno gosto testo, ki ga razdelimo na manjše kepe, razvaljamo, oblikujemo krogce ali druge oblike in na pomaščenem pekaču pečemo na močnem ognju pr. četrt ure.

  • Nekvašene fritole Open or Close

    Sestavine

    500 g bele moke, 50 g sladkorja, ščepec soli, malo vode, 4 rumenjaki, 3 beljaki, 30 g rozin, namočenih v rumu, 2 žlici tropinovca, naribana limonina lupina, olje za cvrenje in sladkor za posipanje

    Potrebujemo

    V večji posodi zmešamo moko in vodo. Nato vmešamo rumenjake, drugega za drugim, ščepec soli, naribano limonino lupino in sladkor. Gnetemo približno 20 minut. Potem dodamo tropinovec ali rum, stepene beljake, rozine in vse dobro premešamo. Ocvremo in posipamo z mletim sldkorjem.

  • Nekvašeni piškoti Open or Close

    Sestavine

    500g bele moke, 250g sladkorja, 4 jajca, ščepec soli, 80g masla in malo mleka

    Postopek priprave

    V kupčku moke naredimo luknjo, v katero damo sol, sladkor, jajca in v mleku raztopljeno maslo. Vse skupaj zmešamo, da dobimo dobro gosto maso oz testo. Razvaljamo ga na tanko plast, nato iz testa izrežemo različne oblike in damo peč v pomaščen pekač. Pečemo pri višji temperaturi, da se piškotki lepo zlato rjavo obarvajo.

  • Ocvrt kruh (supe) Open or Close

    Sestavine

    Na rezine narezan star kruh, malo mleka, jajca, ščepec soli, oljčno olje in sladkor.

    Postopek priprave

    V skledi razžvrkljamo jajca s ščepcem soli in mlekom. V to maso namakamo kose starega kruha, da se napijejo iz obeh strani in jih v ponvi ocvremo na vročem oljčnem olju. Ko so ocvrte jih s penovko vzamemo iz ponve, zložimo na krožnik in potrosimo s sladkorjem. Ponudimo kot sladico.

  • Ocvrt kruh z refoškom Open or Close

    Sestavine

    En do dva dni star kruh narezan na rezine, jajca, mleko, olivno olje, refošk in sladkor.

    Potrebujemo

    Približno 2 cm debele rezine starega kruha pomočimo v mleko, povaljamo v stepenih jajcih in z obeh straneh ocvremo na vročem olivnem olju, da lepo porumenijo.Ocvrte položimo na krožnik, prelijemo z refoškom in potrosimo s sladkorjem.

  • Orehovi piškoti Open or Close

    Sestavine

    175 g bele moke, 140 g masla, 70 g sladkorja, 70 g mletih orehov.

    Postopek priprave

    Maslo in sladkor zmešamo do mehkega, dodamo mlete orehe in moko ter vse skupaj dobro zamesimo. Testo razvaljamo, oblikujemo piškote, položimo na pekač in pečemo na zmerni temperaturi dokler dobijo lepo zlato – rumeno barvo.
    Po želji potresemo z mletim vaniljinim sladkorjem.

  • Pandišpanja Open or Close

    Sestavine

    Ime te sladice, predhodnice torte izvira iz »pan de Spagna« to je »španski kruh«. Recept se je iz Hrvaške Istre v Slovensko razširil po 2. svetovni vojni. Sicer pa naj bi tja prišel v času Francoske oblasti (1806 – 1813). Spočetka so spekli pandišpanja in ga potresli z mletim sladkorjem. Kasneje pa so prerezali in vmes namazali kremo, da je tako dobil obliko torte.

    VARIANTA 1:

    ¼ kg bele moke, ¼ kg sladkorja, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, ščepec soli, 8 jajc in 30 g masla.

    VARIANTA 2:

    12 jajc, 12 žlic bele moke, 8 žlic sladkorja, sol in naribano limonino lupino.

    Postopek priprave

    POSTOPEK 1:

    Maslo, sladkor in vaniljin sladkor penasto umešamo in dodamo rumenjake, ščepec soli ter vse dobro zmešamo ob postopnem dodajanju moke. V maso vmešamo se sneg iz beljakov, da dobimo primerno gosto testo, ki ga zlijemo na pomaščen in pomokan pekač ter na zmernem ognju pečemo pr. tri četrt ure. Ko je pečen, počakamo da se nekoliko ohladi in posipamo z mletim sladkorjem ali kako drugače okrasimo. Lahko pa ga prerežemo in namažemo s poljubno vrsto kreme.

    POSTOPEK 2:

    V posodo damo rumenjake, sol in naribano limonino lupino ter vse dobro zmešamo, nato dodamo še moko. Posebej stepemo beljake in vmešamo v testo. Vse dobro zmešamo in damo v namaščen pekač ter pečemo pol ure.

  • Paštakreme (kremne rezine) Open or Close

    Sestavine

    Iz testa za piškote so nekoč spekli tudi oblate za paštakreme ali kremne rezine (kremšnite). Testo so zvaljali boj tanko in spekli v kosih, kremo pa so pripravljali doma.

    KREMA

    Mere oziroma količine so približne:
    6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 zvrhanih žlic bele moke, ščepec soli, 1 l mleka, vanilin sladkor, naribana limonina lupina in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V posodi v kateri bomo kuhali kremo najprej stepemo rumenjake, ščepec soli in sladkor. Počasi vmešamo moko, vmes mešamo in dodajamo mleko. Pazimo, da bo masa gladka. Kuhamo na zmernem ognju ob stalnem mešanju in po potrebi dolivamo mleko. Mešamo še naprej in ko je skoraj kuhana (ko se začnejo delati mehurčki) dodamo še vanilin sladkor in naribano limonino lupino. Na koncu dodamo v snega stepene beljake in hitro mešamo, da zakrknejo. Tako postane krema rahla. Odstavimo in pustimo nekoliko, da se ohladi. Kremo namažemo po spodnji oblati, prekrijemo z zgornjo in z ostrim nožem narežemo na kocke ter posipamo z mletim sladkorjem.

    Naše mame, none, pranone so nekoč pekle doma piškote za cerkvene ali druge letne praznike, poroke, rojstne dneve in druge slavnostne priložnosti.

  • Pečena jabolka Open or Close

    Sestavine

    jabolka (eno ali dve na osebo), maslo sladkor in cimet

    Postopek priprave

    Jabolka operemo in odstranimo pečke v notranjosti. V vdolbino damo maslo, zložimo v pomaščen pekač, potresemo s cimetom in sladkorjem ter pečemo na zmernem ognju. Po pečenih jabolkih prelijemo sok, ki se je izcedil med pečenjem.

  • Pečene kutine v refošku Open or Close

    Sestavine

    500g kutin, 0,75l refoška, 100g sladkorja, 1 žlička oljčnega olja, po želji malo popra ali cimeta

    Postopek priprave

    Kutine očistimo, operemo, narežemo na rezine in spečemo v pečici. Ko so spečene jih položimo v globok krožnik, potresemo s sladkorjem, prelijemo s refoškom, dodamo oljčno olje in po želji poper ali cimet.

  • Piranske fritole Open or Close

    Sestavine

    1,5 kg jedilne buče, 2 kg jabolk, 150 g narezanih in 150 g mletih mandeljnov, 150 g narezanih suhih fig, 300 g naribane čokolade, 300 g rozin namočenih v rumu, limonino lupino, 2 vrečki vaniljinega sladkorja, eno peščico nasekanih pinjol, sladkor, ščepec soli, vodo, moko, olje za cvrtje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    V kozici kuhamo sredico buče, v drugi pa olupljena in očiščena jabolka dokler voda ne pokuha. Nato zmešamo vse sestavine skupaj in dodamo toliko moke, da dobimo primerno gosto zmes. Z žlico jo polagamo v vroče olje ter ocvremo z obeh strani. Potrosimo z mletim sladkorjem.

  • Piškoti z žganjem in malvazijo Open or Close

    Sestavine

    4 jajca, 4 žlice oljčnega olja, 4 žlice sladkorja, 4 žlice žganja – tropinovca, 2 žlice malvazije, 1 zavitek suhega kvasa, vaniljin sladkor, naribana limonina lupina, ščepec soli, moka po potrebi, olje za cvrenje in sladkor za posipanje.

    Postopek priprave

    Vse sestavine damo v posodo in dobro zamešamo, na koncu dodamo moko, da dodamo primerno gosto maso. Na pomokani mizi oblikujemo maso v dolg valj, nato podolgovate svaljke, ki jih zrežemo na želeno dolžino in ocvremo na vročem olju. Na koncu jih potresemo z mletim sladkorjem.

  • Žižole v žganju Open or Close

    Sestavine

    500g žižol, 0,75l tropinovca, 2 žlici sladkorja

    Postopek priprave

    Žižole operemo, odcedimo in osušimo. Suhe damo v stekleno posodo, posujemo sladkor in prelijemo s tropinovcem. Pustimo toliko časa, da se sladkor raztopi, žganje pa postane rjavkaste barve. Na enak način vlagamo tudi: češnje, kutine, grozdne jagode, zelene narezane orehe, mandeljne.