Kaj je Sladka Istra

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in sladic, kot so hroštoli, fritule in supe, ki so nastale po recepturah naših mam in babic, obenem pa priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Na "sladkih poteh" po Kopru (v primeru slabega vremena v prireditvenem šotoru na Ukmarjevem trgu in v Taverni), ki obiskovalce vodijo mimo ponudnikov, se tako v tematskih sklopih predstavljajo in prodajajo sladki izdelki, pa tudi sladka vina, piva ter ostale sladke pijače, medeni izdelki in sladki izdelki slovenskih kmetij ter vse ostalo, kar je povezano s svetom sladkega. Obiskovalci sladke dobrote lahko okušajo v zameno za degustacijske kupone, prav tako pa se lahko odločijo za nakup večjih količin sladkih izdelkov za domov.

Poleg raznolike ponudbe na prodajnih mestih ponuja Sladka Istra tudi bogat spremljevalni program s slaščičarskimi delavnicami in kuharskimi šovi, strokovnimi vodenji in predavanji ter bogat kulturni program in številne spremljevalne aktivnosti.

Strokovno najpomembnejši del festivala so trije sladki natečaji: Najizvirnejša sladica Istre, Muškat Sladke Istre in Naj torta Sladke Istre. Del prireditve pa je tudi že tradicionalni Ex tempore Sladka Istra.

SI2013 prizorisce